DAYME AROCENA – SONOCARDIOGRAM

Daymé Arocena is een 27-jarige Afro-Cubaanse jazz-zangeres uit Havana die deel uitmaakt van de jazzformatie ‘Maqueque’ waarmee ze samen optreedt met de Canadese muzikante Jane Bunnett. Maar ze is daarnaast ook zeer actief als soloartieste en werd internationaal bekend dankzij haar vorige soloalbum “Cubafonia” en het daarvoor uitgebrachte “Nueva Era” uit 2015.

Daar is nu een opvolger voor opgenomen in de vorm van het album “Sonocardiogram”, een op het nummer “Not For Me” na geheel Spaanstalige plaat die mikt op de liefhebbers van Cubaanse jazzmuziek. Daymé Arocena begon al op achtjarige leeftijd in Havana op te treden en als 14-jarige werd ze er leadzangeres bij de groep ‘Los Primos’. Zij is een gemotiveerde aanhanger van de ‘Santeria’, een Afro-Caribische godsdienst en om dat te tonen treedt ze meestal op met een tulband en is ze volledig in het wit gekleed.

De inspiratie voor haar nummers vindt ze in de traditionele Cubaanse muziekgeschiedenis. Muzikaal krijgen we voornamelijk de typische jazzinstrumenten te horen bij de songs op “Sonocardiogram”, zijnde de door Jorge Luis Lagarza Pérez bespeelde piano, met Rafael Aldama Chiroles op basgitaar en Marcos Morales Valdés of José Carlos Sanchez op drums. Daymé Arocena zingt lead en backing vocals bij alle door haarzelf gecomponeerde nummers voor deze plaat.

De albumtitel is geïnspireerd op het gekende ‘cardiogram’ waarmee de status van het hart bij de dokter wordt gecontroleerd. “Sonocardiogram” is derhalve te interpreteren als een check-up van onze gezondheidstoestand bij het horen van klanken en muziek. In de uit vijf nummers bestaande suite “Cinco Maneras De Amar” (‘vijf manieren om lief te hebben’) benadrukt Daymé Arocena het familiale karakter dat ze heeft met alle leden van haar begeleidingsband, iets wat hier gereflecteerd wordt door het gegeven dat deze plaat in één take samen in één grote leefruimte werd opgenomen en niet in een opnamestudio.

Het album wordt afgesloten met twee eerbetoon-liedjes die samen “A Difuntos Presentes” (aan alle overledenen die onder ons zijn’) als titel kregen. Het eerste nummer “Plegaria A La Lupe” wordt opgedragen aan de in 1992 op amper 55-jarige leeftijd overleden Cubaanse zangeres Lupe Victoria Yoli Yamond, beter gekend als ‘La Lupe’. De tweede tribute-song “Homenaje” (‘eerbetoon’ of ‘hommage’) is bestemd voor alle overleden Cubaanse muzikanten die Daymé Arocena bij haar muzikale carrière hebben geïnspireerd.

(valsam)

5 oktober 2019: Flagey, Brussel, BE
12 oktober 2019: Super Sonic Jazz, Den Haag, NL


 

Artiest info
Website  
 

Label: Brownswood Recordings
distr.: N.E.W.S. NV

video